Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Miloš Majko

Označenie inzercie

  Dnes je 9. 11. 2019, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Expedicia Nahorny Karabach
Označenie inzercie
Expedicia 100. vyrocie VOSR Petrohrad
Označenie inzercie
Kazachstan Astana 2017
Označenie inzercie
Jordansko Izrael
Označenie inzercie
Expedicia DONBAS 2016
Označenie inzercie
Expedicia DONBAS 2016
Označenie inzercie
Expedicia Cernobyl 2016
Označenie inzercie
Expedicia  Za polárny kruh 2016
Označenie inzercie
Expedícia Moldavsko - Podnestersko - Ukrajina   2015
Označenie inzercie
Obcan rozhodni -MAJKO
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
Na zamyslenie...
Označenie inzercie
Na zamyslenie...
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Historické fotografie
Sereď
ALBANIA dovolenka 2014
Označenie inzercie
ALBANIA dovolenka 2014
Označenie inzercie
Linky
Videá

Demokracia na spôsob nášho mesta?

Miloš MajkoDátum20. 02. 2013 15:03:24TémaINFOSLOBODA
200

§ 4 ods. 2 hovorí, že: Samosprávu obce vykonávajú obyvatelia obce (rozumejme tým pre jednoduchosť aj mesto):

a) orgánmi obce (pozn. starosta, zastupiteľstvo a prípadne ďalšie orgány),
b) hlasovaním obyvateľov obce (pozn. tzv. miestne referendum),
c) verejným zhromaždením obyvateľov obce.

Zákon  369/1990 Z.z.

 

Tohtovíkendová sobota bola - vlastne mala byť (a aspoň niektorí občania si to mysleli) pre naše mesto niečím výnimočným. O 16.00 hod. sa v kine Nova totiž malo konať verejné zhromaždenie obyvateľov obce (mesta), ktoré na rozdiel od stretnutí vedenia mesta s občanmi pozná aj legislatíva SR. Podľa väčšiny výkladov príslušného zákona dokonca rozhodnutia prijaté občanmi na takomto zhromaždení majú byť pre volených funkcionárov záväznými. Právo toto by malo byť určitou výzvou pre občanov a zároveň záväzkom pre volených zástupcov k tomu, aby spoločne aj v možno sporných otázkach smerovanie mesta posunuli v záujme väčšiny obyvateľov čo najďalej.

Ako už býva zvykom v našom rozvíjajúcom sa mestečku nachádzajúceho sa na juhozápade malebného Slovenska o veci verejné prejavuje záujem iba zopár občanov, ktorí na komunikáciu so svojimi volenými zástupcami sú (možno už iba boli) ochotní kedykoľvek a kamkoľvek. Opätovne treba povedať, že aj na tomto verejnom zhromaždení obyvateľov obce boli v prítomnosti v prevahe nad tzv. náhodnými občanmi samotní poslanci MsZ (keď ani tí neprišli v kompletnej zostave), úradníci mesta a ich rodinní príslušníci. To však pre tých pár aktívnych jedincov nebolo problémom a našli sa aj takí, ktorí po asi hodinovej videoprezentácii v réžii vedenia mesta využili priestor - podstatu samotného inštitútu verejného zhromaždenia obyvateľov obce - a s vedením mesta sa pokúsili o komunikáciu. Medzi nich patrí aj občan Dušan Slahučka, ktorý už dlhšiu dobu s vedením mesta a úradníkmi komunikuje. Pri svojom vystúpení chcel premietnuť informácie pripravené na USB kľúči, ktorémali byť neoddeliteľnou súčasťou jeho vystúpenia. Toto mu však nebolo primátorom mesta umožnené s odôvodnením, že mal USB kľúč priniesť a  odovzdať dve hodiny pred konaním samotného zhromaždenia. Dušan Slahučka bol "usmernený a inštruovaný" pomerne zvláštnym spôsobom vzhľadom na to, že sa jedná o slobodného občana, ktorý sa v súlade so zákononmi tejto krajiny prišiel podieľať na výkone samosprávy obce na základe pozvánky organizátora. Dušan Slahučka nie je zamestnancom mesta a nie je platný z daní daňových poplatníkov. Po incidente z verejného zhromaždenia obyvateľov obce sklamane odišiel.

Keďže chceme byť maximálne objektívni a do problematiky, ktorá bola obsahom incidentu sme dostatočne nevideli požiadali sme o rozhovor Dušana Slahučku (prinášame na videu) a primátora mesta (prinášame v e-mailovej podobe). Záznam zo samotného incidentu resp. vystúpenia občana Slahučku čitatelia a diváci SOL nájdu v priloženom 1. videu.

 

reporter24
18. feb. (Pred 2 dňami)
 
komu:primator

Vazeny pan primator,

na sobotnajsom  Verejnom zhromazdeni obcanov  boli vyzvani obcania ku kladeniu otazok  volenym zastupcom. Mimo inych vystupil aj obcan  Dusan Slahucka, ktory k svojmu vystupeniu chcel pouzit  prezentaciu niekolkych fotografii priparevnych na  USB kluci, na co ziadal pripravit projektor.
Vy pan primator, ste mu to neumoznili s tym, ze kluc mal priniest  o 14.00 hodine. Bez prezentacie   obcan  Slahucka nemohol svoje otazky polozit plnohodnotne a kedze bol tiez  oznaceny za vrtaka, radsej zo zhromazdenia odisiel.

Pan primator, vysvetlite prostrednictvom nasho media obcanom mesta a volicom  dovody, preco  obcan Slahucka mal prist s  USB klucom uz  dve hodiny pred samotnym zhromazdenim a preco priamo na nom nemal umoznene pripraveny  USB kluc vlozit do projektora a niekolko svojich fotografii odprezentovat?

Dakujeme.
Za SOL,
Milos Majko

 

Odpoveď primátora mesta  Ing. Martina Tomčányiho:

Vážený pán Majko!

S pánom Slahučkom sme nie raz  o problémoch mesta oficiálne i neoficiálne diskutovali.

O uskutočnení verejného zhromaždenia bolo rozhodnuté v decembri 2012. Program a materiály boli pripravované tri týždne pred zhromaždením. Verejnosť bola o termíne zhromaždenia informovaná od 4.2.2013. Je zaujímavé, že práve v piatok, keď je Mestský úrad pre verejnosť prístupný do 12.00 hod. prišla o 12.12. min. na stránku mesta od pána Slahučku táto mailová správa:

"Dobrý deň. Rád by som sa zúčastnil predmetného stretnutia a dúfam, že bude umožnené aj občanom mesta Sereď prezentovať svoj názor na vykonanú prácu vedenia mesta a pracovníkov MsÚ v tomto volebnom období. Preto by bolo vhodne zo strany mesta zabezpečiť zariadenie pre prezentáciu materiálov ( foto, časť zrealizovaných projektov, rozhodnutí mesta Sereď atd ) zo vstupom pre usb kľuč."

O 15.07 hod. dostal pán Slahučka túto odpoveď:

Vážený pán Slahučka! Sme radi, že máte záujem o plánované stretnutie s obyvateľmi Serede. Jedným zo samostatných bodov rokovania sú otázky občanov. Prezentácia investičných akcií je súčasťou stretnutia. Pokiaľ máte v úmysle použiť vlastné prenosové médium prídite do kina NOVA najneskôr o 14.00 hod. aby sme mohli pripraviť potrebné zariadenia a odskúšať kvalitu prenosu.

Pripraviť znamená fyzicky pripraviť zariadenie na prenos, čo zabezpečuje pracovník IT a zvukár.
Dvadsaťpäť hodín pred akciou sme jasne a zreteľne odpovedali, že prezentáciu zrealizovaných projektov máme pripravenú a pripravili sme  možnosť umožniť to  aj  pánovi Slahučkovi. Na tento účel bolo pripravené premietacie plátno a projektor. Ak si pozriete vlastný záznam zo stretnutia, tak ho tam budete vidieť.

Pán Slahučka bol o skorší príchod požiadaný preto, aby bolo možné vyskúšať funkčnosť a kvalitu obrazu, ktorý mal na svojom kľúči. Bolo potrebné vedieť  časový rozsah novej prezentácie, aby sme ho mohli zakomponovať do pripraveného programu.

Dáte mi určite za pravdu, že každá akcia musí mať scénár, je v ňom určené presné poradie bodov programu a minutáž. Určite to Vám ako novinárovi a organizátorovi nemusím vysvetľovať.  IT pracovník, ktorý zabezpečoval prezentáciu tam v čase od 13.30 do 16.00 hod. bol a čakal. Pán D. Slahučka prišiel až o 16.00 hod., teda na oficiálny začiatok.

V rámci kladenia otázok pristúpil k mikrofónu a položil otázky, na ktoré mu bolo odpovedané. Kriticky poukazoval na neuvádzanie mena spracovateľa úradného dokumentu, ktorý vydalo mesto.  Prednosta k predmetu kritiky uviedol, že  tento problém už s ním bol riešený niekoľkokrát a spracovateľ  nie je zo zákona povinný uvádzať v dokumente svoje meno ( vid. formálne náležitosti úradného rozhodnutia).  Môj názor je, že pán Slahučka má všetky právne prostriedky a zákonné možnosti ako môže postupovať v prípade, že nie je spokojný s úkonom, ktorý vykonal pracovník samosprávy od odvolania sa voči rozhodnutiu až po návrh na súdne rozhodnutie. Tieto veci  sú jeho osobným problémom. Obsahom programu zhromaždenia občanov boli veci rozvoja mesta, všeobecných problémov čistoty, poriadku a vzájomnej informovanosti.

S úctou
Ing. Martin Tomčányi,  primátor

V Seredi 19.2.2013

- - -

Ako som napísal už v úvode sobotné popoludnie malo byť výnimočné tým, že občania v súlade s platnou legislatívou mali možnosť podieľať sa na výkone samosprávy svojho mesta. Niektorí za týmto účelom aj prišli a to napriek tomu, že neboli vopred oboznámení so žiadnym fixným programom a časovým harmonogramom stretnutia, aby si mohli vybrať časť, ktorá ich zaujíma a ktorej sú ochotní obetovať svoj voľný čas. Vypočuli a pozreli si zhruba hodinovú prezentáciu realizovaných aktivít a úspechov (porovnateľné s dvomi číslami minuloročných Sereďských noviniek) vedenia mesta a v čase keď došiel priestor na ich prezentáciu vôľa zo strany vedenia mesta prezentáciu si pozrieť a verejne o nej diskutovať žiaľ nebola.

Z listu primátora mesta Martina Tomčányiho citujem:

"pripravili sme  možnosť umožniť to  aj  pánovi Slahučkovi. Na tento účel bolo pripravené premietacie plátno a projektor. Ak si pozriete vlastný záznam zo stretnutia, tak ho tam budete vidieť.

Pán Slahučka bol o skorší príchod požiadaný preto, aby bolo možné vyskúšať funkčnosť a kvalitu obrazu, ktorý mal na svojom kľúči. Bolo potrebné vedieť  časový rozsah novej prezentácie, aby sme ho mohli zakomponovať do pripraveného programu."

Nespochybňujeme, že technické vybavenie pripravené bolo. Nakoľko však pán Slahučka už na prvý pohľad vyzerá byť celkom rozumný chlap nevystupuje pod žiadnym anonymom, na stretnutie neprišiel v karnevalovej maske a dá sa predpokladať, že si zo svojho voľného času neodkrojil nejakých tých pár hodín len tak z rozmaru asi vedel, čo chce prezentovať a mal to pripravené na dostatočne kvalitatívnej úrovni. Ak by aj nie určite by to nebolo vecou organizátora. Z asi 20 ročnej skúsenosti môžem povedať, že forma prezentácie (väčšinou fotografie) býva úplne identická. Mení sa len obsah. A ten dvojhodinový predstih - mám obavy, že nebol ani tak o preskúšaní kvality obrazu ale práve o tom obsahu !!! Za túto vetu som si dovoli dať tri výkričníky. Technicky povedané inak - dá sa predpokladať, že projektor premietne fotografie Dušana Slahučku zhruba rovnako ako premietol fotografie, na ktorom si IT pracovník techniku nepochybne odskúšal.

Citujem ďalej:  " Dáte mi určite za pravdu, že každá akcia musí mať scénár, je v ňom určené presné poradie bodov programu a minutáž. Určite to Vám ako novinárovi a organizátorovi nemusím vysvetľovať.  IT pracovník, ktorý zabezpečoval prezentáciu tam v čase od 13.30 do 16.00 hod. bol a čakal. Pán D. Slahučka prišiel až o 16.00 hod., teda na oficiálny začiatok."

Čo sa týka časového rozsahu prezentácie občana ako uvádzate pán primátor, snáď iba - keďže nik z prítomných obyvateľov mesta nespochybňoval rozsah vašej prezentácie je minimálne nekorektné a nevhodné, aby ste vy sledovali obsah a časový rozsah prezentácie občana, ktorý sa v súlade s platnou legislatívou rozhodol na zhromaždení vystúpiť. Ako sám píšete pán Slahučka prišiel o 16.00 hod. a teda na oficiálny začiatok. Myslím si, že slovíčko "až" by určite malo z vašej vety vypadnúť a namiesto neho by mal byť dodatok možno napr. v taktomto znení:

"My volení funkcionári mesta Sereď sme radi, že sa spomedzi viac ako 17000 občanov našiel občan Dušan Slahučka, ktorý svoj voľný čas venoval pripraveniu si prezentácie, ktorou nás všetkých obohatil o svoje názory na veci verejné, možno aj poukázal na to čo sa mu v našom meste nepáči, no všetko v záujme spoločnosti a s cieľom šetriť verejné finančné prostriedky. My, vedenie mesta občanovi Slahučkovi týmto vyjadrujeme verejné poďakovanie a ostatným občanom ho dávame za vzor. Veríme, že pokiaľ bude takýchto občanov viac, spoločnými silami naše mesto bude napredovať ešte rýchlejšie."

No, to som sa asi nechal trošku uniesť, ale čitateľ dúfam pochopí čo som tým myslel.

- - -

Verejného zhromaždenia som sa zúčastnil bez slova, bez akýchkoľvek vystúpení a poznámok nie až tak ako obyvateľ mesta, ale hlavne z pozície nezávislého novinára. Preto si na záver dovolím vyjadriť svoj názor. Sobotňajšia akcia organizovaná a moderovaná vedením mesta mi nepripomínala: § 4 odstavec 2 Zákona 369 z r. 1990  "Samosprávu obce vykonávajú obyvatelia obce "   písmeno c.)  "zhromaždením obyvateľov obce", ale obyčajný predvolebný míting, na ktorý je podľa môjho názoru ešte skoro.

Keď budem vychádzať zo svojho pohľadu občan si v meste, ktoré viac ako 20 rokov stagnovalo všetko pozitívne všimne. Rozčuľujú ho však veci negatívne a tie chce (a má na to právo) meniť !


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Skryť všetky fotografie

Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
Mladi reporteri
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
Foto Atelier Majko
Označenie inzercie
Reporter24.sk - Slovenský spravodajský portál - internetová televízia
Označenie inzercie
Považie On Line
Označenie inzercie
Transparentná samospráva
Označenie inzercie
BEZPECNE MESTO
Označenie inzercie
Bratislava nahlas
Označenie inzercie
Sered On Line
Označenie inzercie
Ján Budaj
Označenie inzercie
INFOSLOBODA
Označenie inzercie
Bratislava Live
Označenie inzercie
Orava-Kysuce
Označenie inzercie
CYKLOCESTOVANIE
Označenie inzercie
Novohrad a Podpolanie
Označenie inzercie
Policia On Line
Označenie inzercie
Vyhľadávanie
Posledné komentáre
naEXpediciu.sk - cestovetelsky portal
Označenie inzercie

Milos Majko

Create Your Badge
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Kniha Nezna revolucia Mytny
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
Cestovanie 1B
Označenie inzercie
Bottom panel

© majko.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na majko.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Farby laky

Webdesign

BEZPECNE MESTO
Označenie inzercie
Obcan rozhodni
Označenie inzercie
ALBANIA dovolenka 2014
Označenie inzercie