Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Miloš Majko

Označenie inzercie

  Dnes je 9. 11. 2019, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Expedicia Nahorny Karabach
Označenie inzercie
Expedicia 100. vyrocie VOSR Petrohrad
Označenie inzercie
Kazachstan Astana 2017
Označenie inzercie
Jordansko Izrael
Označenie inzercie
Expedicia DONBAS 2016
Označenie inzercie
Expedicia DONBAS 2016
Označenie inzercie
Expedicia Cernobyl 2016
Označenie inzercie
Expedicia  Za polárny kruh 2016
Označenie inzercie
Expedícia Moldavsko - Podnestersko - Ukrajina   2015
Označenie inzercie
Obcan rozhodni -MAJKO
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
Na zamyslenie...
Označenie inzercie
Na zamyslenie...
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Historické fotografie
Sereď
ALBANIA dovolenka 2014
Označenie inzercie
ALBANIA dovolenka 2014
Označenie inzercie
Linky
Videá

Od januára zimnú údržbu vykonáva mesto vo vlastnej réžii

200

Sereď   |   Množstvo podnetov od obyvatelov mesta, ako aj vlastné skúsenosti v kombinácii s informáciami získanými od kompetentného pracovníka mesta napovedajú, že tentokrát sa zodpovední za údržbu so snehovou nádielkou vysporiadali takpovediac "svojsky". Jednoducho sneh v meste na väčšine chodníkov neodhŕňali, na niektorých len posýpali.

Foto: Aj po zasnežených chodníkoch v centre mesta mechanizmy jazdily so zdvihnutou radlicou.

Pre úplnosť treba dodať, že v uplynulom týždni sa nekonala žiadna tragédia vo forme kalamity. Bežné sneženie a napriek tomu aj chodníky okolo základných a materských škôl neboli odhŕňačmi dotknuté ani neskoro popoludní (snežilo od noci), teda v čase, ktorý je už naozaj ospravedlniteľný ťažko. Niektoré chodníky aj v centre mesta dokonca ani na druhý deň. Evidentne kompetentní počítali s tým, že príde k roztopeniu snehu - na fyziku sa spoľahnúť dá naozaj dobre.

Problémom ale je, že niektorým občanom vzniká povinnosť podľa zákona a aj podzákonnej normy  VZN prijatej poslancami MsZ  tzv. "bezodkladne" - prečo je na tom mesto udeľujúce povinnosti inak?   

Od začiatku tohto roka zimnú údržbu vykonáva mesto vo vlastnej réžii. Podľa dostupných informácií bol upravený aj plán údržby, teda postupnosť výkonu prác. Chodníky na niektorých uliciach boli v plnej miere ponechané na "vlastníkov nehnuteľností", pred ktorými sa mestský chodník nachádza. Vlastníkom nehnuteľností, ktorí sneh z chodníkov neodkladne neodstránia, hrozia sankcie a zodpovednost za prípadné škody, napr. úraz idúcich po mestskom chodníku.

Stanovisko  Ing. Michala Klinku, Referenta oddelenia rozvoja mesta:

"Požadovane informácie sú uvedené v:  Povinnosti  majiteľov domov a nehnuteľností, správcov bytových domov, obchodných prevádzok pri zabezpečení zjazdnosti a schodnosti komunikácií sú dané ustanovením §9 ods. 2), 3) a 4), a §9a ods. 2) 3) a 4) Zákona č.135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (Cestný zákon) v platnom znení a ustanoveniami VZN č.4/95. Sú povinní bez prieťahov odstraňovať závady v schodnosti  chodníkov  priľahlých k  nehnuteľnosti,  ktorá  sa nachádza  v zastavanom  území a  hraničí s cestou alebo miestnou komunikáciou, pokiaľ tieto závady vznikli znečistením, poľadovicou alebo snehom.

Sankcie: Požadované informácie sú uvedené v cestnom zákone.

V prípade úrazu: zodpovednosť za ujmu na zdraví."

Keď mal občan záujem zistiť aktuálny informácie o zodpovednosti za zimnú údržbu, ešte v polovici masiaca na oficiálnom webe mesta figurovala firma Radovana Šuláka s kontaktom ne jeho osobu.

Foto: Dokumentácia mestského webu vykonaná  16.01. 2018 o  14:40. Nasledovala telefonická komunikácia s referentom Klinkom a Koričanským.

 

na naše telefonické upozornenie boli údaje aktualizované - bol zverejnený kontakt na Jána Himpána a doplnené telefónne číslo referenta MsÚ. Zmenu vykonal Branislav Koričanský  NEskoro. Na základe telefonátov a niekoľkých SMS úradník Koričanský odpovedal takto: (text e-mailu je pod fotografiou)

 

Foto: Dokumentácia mestského webu vykonaná  16.01. 2018 o  16:20. Zmena bola vykonaná po telefonáte s referentom M.Klinkom a následne úradníkom B.Koričanským, ktorý v telefóne priznal aktualizáciu stránky v polovici mesiaca. K písomnému vyjadreniu vyžaduje e-mail. Po dvoch dňoch opakujeme telefonát a následne po SMS komunikácii prichádza odpoveď s množstvom výhovoriek.

... a pritom by stacilo jednoduché ospravedlnenie sa občanom a R. Šulákovi, ktorého zodpovednosť za stav bola na oficiálnom webe mesta zverejnená aj vtedy, kedy na neho nemal žiaden dosah.

... a tak si tu žijeme...

- - -

Bc. Branislav Koričanský
10:25 (pred 1 dňom)  
komu: Milos, seredonline

Odpovedám na Vašu SMS z 8:28 19.1.2018:

Prosím do 9:20 hod. zaslať info prečo boli na webe mesta pol mesiaca neaktuálne informácie. Ďakujem. Majko.

- - -

Bohužiaľ z uvedenej SMS nie je úplne jasné o čo Vám konkrétne ide a na aké neaktuálne informácie sa pýtate, keďže ste na moju odpoveď – žiadosť o zaslanie emailu s konkrétnou požiadavkou a bez časových ultimát uvedeného typu odpovedal svojsky, odpovedám na základe predpokladu, že sa jedná o formu ktorú ste zvolil namiesto dohodnutých otázok v emaily k téme informácie o zimnej údržby z pred dvoch dní. Odpoveď na Vašu otázku z sms teda je – neviem o tom že by zverejnené informácie boli neaktuálne. Zamestanec zodpovedný za zimnú údržbu poslal nový plán zimnej údržby platný od 1.1.2018 ešte v roku 2017 na zverejnenie a tento plán so všetkými potrebnými údajmi, mapami a kontaktami bol zverejnený (27.12.2017) súbežne s už dávno zverejneným plánom platným do 31.12.2017. Kontaktnou osobou bol uvedený pracovník, ktorý bol uvedený aj v texte pri plánoch údržby. Od roku 2018 po desiatkach rokov prvýkrát začalo zimnú údržbu riešiť priamo mesto Sereď, neplánovane keďže nikto neprejavil záujem o výkon služby, takže sa všetko pripravovalo na rýchlo. Postupne sa nabehlo na nový spôsob a prvý deň praktickej potreby zimnej údržby sa v praxi nastavili potrebné nástroje a personál. Hneď potom bol do základnej informácie pridaný aj hlavný terénny pracovník pán Himpán (16.1.2018), dovtedy uvedený v pláne ZU2018 aj s pánom Klinkom a kontaktami na nich. Prípadné ďalšie kontakty na oboch pracovníkov (aj s číslami ich miestností) nájdete už roky tu : http://www.sered.sk/kontakty-mestsky-urad. Za obsah samotných podstránok zodpovedajú príslušný zamestnanci, ktorých činnosti sa podstránka týka, teda ak máte nejaké pripomienky k ich obsahu odporúčal by som Vám obrátiť sa na nich.

S pozdravom Bc. Branislav Koričanský, webmaster www.sered.sk

Takže postupne: Zatial nebudem zverejňovať obsah esemesiek, v ktorých som úradníkovi Koričanskému pripomenul prava a povinnosti  vo vzťahu občan-uradnik a opačne. Dokumentácia aktuálnosti údajov na oficiálnej webovej stránke mesta  je uverejnená v článku.

Pán Koričanský píše doslovne" všetko pripravovalo na rýchlo ". Obdobne obhajoval proces podpísania zmluvy o prenájme tepelného hospodárstva bez prerokovania podmienok v mestskom zastupiteľstve primátor mesta Tomčányi a o niekoľko rokov sa aj jeho najväčší fandovia dozvedeli, čo všetko (dokonca aj protizákonný stav v širokom rozsahu) to mestu prinieslo. Nič ale nevzniká samotné a všetko tvoria konkrétni ľudia s menami a priezviskami. V samospráve a vlastne na všetkých úrovniach riadenia spoločnosti aj s konkrétnymi funkciami a zodpovednosťou z nich vyplývajúcou

Foto: Stav mestského chodníka v centre mesta 12, ale aj 24 hodín od začiatku sneženia. Po chodníku prešiel mechanizmus so zdvihnutou radlicou. "Radosť po takom chodníku tlačiť kočík s kojencom v ňom..."

 

Ďalej úradník Koričanský ďalej píše: "praktickej potreby zimnej údržby" , otázka teda je stojí - koho praktickej potreby? Občanov, mamičky s kočíkmi, detí idúcich po zasnežených chodníkoch do MŠ, alebo zodpovedných pracovníkov, ktorí potrebujú obhájiť svoje výplaty a evidentne hľadajú výhovorky na ospravedlnenie nezvládnutia situácie a dokonca nad jej rámec zákonných ustanovení ukladajú povinnosti občanom?

Pánovi Koričanskému zároveň ďakujem za odporúčanie, no nie občan je  priamym nadriadeným zamestnancov MsÚ, ale prednosta úradu (v minulosti mu primátor Tomčányi z verejných peňazí udelil odmeny za "nadprácu" vo výške  65 000 Eur) , ktorému šéfuje a za úrad v plnom rozsahu zodpovedá primátor mesta, t.č. Tomčányi (z verejných zdrojov poberá plat vo výške cca  3000 Eur s navýšením od poslancov MsZ). On ako volený zástupca sa za chod úradu, jeho fungovanie/NEfungovanie, ale aj za úroveň služieb poskytovaných mestom priamo zodpovedá aj občanom - voličom a daňovým poplatníkom. Občania platia, poslanci (alebo občania) rozhodujú - primátor zabezpečuje výkon - to je najjednoduchšia charakteristika systému fungovania samosprávy. A je potrebné, aby si to uvedomili ako úradníci, tak volení zástupcovia. Občania to už vedia.

Ďalším podrobnostiam týkajúcim sa zimnej údržby sa budeme venovať podrobnejšie v nasledujúcich článkoch.


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko


Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
Mladi reporteri
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
Foto Atelier Majko
Označenie inzercie
Reporter24.sk - Slovenský spravodajský portál - internetová televízia
Označenie inzercie
Považie On Line
Označenie inzercie
Transparentná samospráva
Označenie inzercie
BEZPECNE MESTO
Označenie inzercie
Bratislava nahlas
Označenie inzercie
Sered On Line
Označenie inzercie
Ján Budaj
Označenie inzercie
INFOSLOBODA
Označenie inzercie
Bratislava Live
Označenie inzercie
Orava-Kysuce
Označenie inzercie
CYKLOCESTOVANIE
Označenie inzercie
Novohrad a Podpolanie
Označenie inzercie
Policia On Line
Označenie inzercie
Vyhľadávanie
Posledné komentáre
naEXpediciu.sk - cestovetelsky portal
Označenie inzercie

Milos Majko

Create Your Badge
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Kniha Nezna revolucia Mytny
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
Cestovanie 1B
Označenie inzercie
Bottom panel

© majko.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na majko.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Farby laky

Webdesign

BEZPECNE MESTO
Označenie inzercie
Obcan rozhodni
Označenie inzercie
ALBANIA dovolenka 2014
Označenie inzercie