Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Miloš Majko

Označenie inzercie

  Dnes je 9. 11. 2019, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Expedicia Nahorny Karabach
Označenie inzercie
Expedicia 100. vyrocie VOSR Petrohrad
Označenie inzercie
Kazachstan Astana 2017
Označenie inzercie
Jordansko Izrael
Označenie inzercie
Expedicia DONBAS 2016
Označenie inzercie
Expedicia DONBAS 2016
Označenie inzercie
Expedicia Cernobyl 2016
Označenie inzercie
Expedicia  Za polárny kruh 2016
Označenie inzercie
Expedícia Moldavsko - Podnestersko - Ukrajina   2015
Označenie inzercie
Obcan rozhodni -MAJKO
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
Na zamyslenie...
Označenie inzercie
Na zamyslenie...
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Historické fotografie
Sereď
ALBANIA dovolenka 2014
Označenie inzercie
ALBANIA dovolenka 2014
Označenie inzercie
Linky
Videá

Prečo kontrolórka nekontroluje?

Šintava   |   Je málo poslancov OZ, ktorí  od ustanovenia  do funkcie konajú aktívne a nevyhovárajú sa na nedostatok času. Určite medzi nich patrí poslenec OZ  Michal Ištok. Práve on upozornil poslancov a občanov na to, že kontrolórka Vodrodyiová  nekoná. Odcitoval príslušnú zákonnú normu z ktorej je zrejmé,  kedy kontrolórka musí Obecnému zastupiteľstvu odovzdať kontroly, ktorých vykonanie jej poslancami bolo uložené. OZ je zpravidla raz za tri mesiace a trvá cca 3 hodiny. Práve v tomto čase mala byť kontrolórka odcestovaná. Ak tak aj naozaj bolo, prečo výsledky kontroly nedoručila poslancom cez OÚ? Ištok uznesením navrhol, aby tieto kontroly boli vykonané, aj keď jej to prikazoval zákon. Ctí všetkých prítomných  poslancov, že sa výsledkov kontroly dožadovali.

Zdá sa, že obec zatiaľ ide cestou transparentnosti. Aspoň to tak vyzerá pri pohlade zvonku. Na  to, ako bola prijatá nová zamestnankyňa OÚ sa budeme pýtať neskôr.

Na OZ  bol navrhnutý tzv. SMS rozhlas, čo možno považovať za pozitívne. Čudná bola poznámka J.Kavoňa, aby obec zasielala aj informačné e-maily.  Obec má niekoľko rokov zriadenú RSS službu, čo znamená, že po registrácii sú novinky z úvodu stránky zasielané do e-mailu registrovaným občanom automaticky. Netreba teda zaťažovaž úradníčky. RSS systém funguje aj na mobilné telefóny. Priemerný používateľ smartfónu si nainštaluje  RSS čítačku a dá si link z webovej stránky obce , takže riešenie tu už je. Preto "vykopávanie otvorených dverí" a navrhovanie ďalších vlastne duplicytných spôsobov sa javí ako zbytočné.

Dobre myslená, no zle aplikovaná  je aj myšlienka zistenia stavu situácie ohľadom sporu s Lodenica  s.r.o.  Poslanec Kavoň navrhol pozvanie právnika zastupujúceho obec za účelom oboznámenia poslancov so stavom žaloby voči Lodenici. Nie je lacnejšie pre obec vyžiadanie si informácií písomne? Odmena právnika za služby pre obec  je totiž cca   120 Eur na hodinu plus režijné náklady. Každý si určite spočíta, čo takéto stretnutie stojí. Listom obec obdrží rovnaké informácie a písomne.

Za zvláštne ale považujem pýtanie sa len právnika obce, ktorá aj jeho pričinením spor prehrala a už právoplatný rozsudok  s rok vyznačenou vykonateľnosťou sa za nemalé peniaze obyvatelov snaží oddialiť.  Predpokladá snáď niekto, že právnik povie "sorry, po*rali sme to" už samotnou žalobou, nenaťahujme spor a radšej sa skúsme dohodnúť? Nie! Na základe skúseností aj z iných miest a obcí vidieť, že  práve obce a spory vedené obcami a proti nim sú pre právnikov najväčšou a najistejšou "ryžou".  Obec totiž platí a vymožiteľnosť peňazí od obce je pre právnika úloha najľahšia. A práve preto sa dá predpokladať, že právnik obce (keď nie pre iné) sa bude snažiť ešte nejamú tú tisícku od obce získať. Otázka je, či a kto mu naletí...

V súvislosti s kontrolórkou OZ sa za obdobie jej pôsobnosti vo funkcii natíska veľa otázok ako na poslancov OZ, tak na kontrolórku samotnú. Napríklad aj jej úloha vo vzťahu k nehospodárnemu vynaloženiu 37 000 Eur, kde práve kontrolórka bola v závere kľúčovou osobou. Otázka na ňu - konala vo verejnom záujme a záujme obce, alebo radšej zohladnila iné priority?

Zajtra je ďalšie rokovanie OZ. Predloží kontrolórka všetky vykonané kontroly kompletne a kvalitne?

Na jednom z uplynulých rokovaní OZ poslanec Kavoň mimoriadne rozumne  žiadal obec o predloženie súpisu predpokladaných záväzkov, ktoré obec čakajú zo sporov začatých v uplynulom období. Treba povedať, že vo výpočte sporov sa neobjavili všetky problémy a absentovala tam takmer tri roky stará vec, kedy obec nezákonným rozhodnutím, resp. následnou neochotou nezákonný stav dobrovolne napraviť a  ignorovaním práva poškodených, týmto spôsobila náklady vo výške presahujúcej 2000 Eur. Je smutné, že toto sa v samospráve deje, no stále je šanca  rozumným a pragmatickým postojom vec riešiť dohodou. Či a ako sa postaví k problému starostka a štatutárka Režňáková  a či bude mať obec záujem vyhnúť sa ďalšiemu súdnemu sporu, alebo bude pokračovať v Holičkových šľapajach, uvidíme už čoskoro.

Na poslednom rokovaní OZ bola skutočne bohatá a rozumná diskusia. Aj pri nej bolo vidieť, že aj samotní občania sú ochotní a schopní poradiť vedeniu obce a poslancom, nakoľko nie každý sa rozumie preberanej problematike. Dôležité sú aj osobné skúsenosti. Pri hľadaní riešení v spravovaní vecí verejných je potrebné hlavne počúvať iných a rešpektovať pohľady a potreby občanov, ktorí svojou prácou vo forme odvodov činnosť samosprávy,  chod úradu, plat starostky, úradníčok ako aj odmeny poslancov financujú.

- - -

Poznámka na záver: Po rokovaní OZ ma oslovil poslanec Kavoň a vo viac ako pol hodinovom rozhovore vyjadril svoj názor na niektoré moje vyjadrenia v článkoch o zastupiteľstvách týkajúce sa jeho osoby. Postoj nezávislého a ani na jedno vedenie obce nenapojeného novinára som mu vysvetlil. Povedal som mu, že ma môže kedykoľvek kontaktovať a nemám problém s komunikáciou.

Asi týždeň dozadu som chcel poslancovi Kavoňovi korektne oznámiť niekoľko závažných skutočností, ktoré sa týkajú konkrétnej veci v obci. Zháňal som na neho telefonický kontakt. Bolo mi však oznámené, že poslanec Kavoň nemá záujem komunikovať so mnou telefonicky a že sa môžeme rozprávať po zastupiteľstve.

Poslanec Kavoň si nezávislé noviny a novinárov evidentne zamieňa za zamestnancov vlastnej firmy a nechápe, ako prebieha výkon verejnej volenej funkcie a verejná kontrola volených zástupcov občanmi a médiami.  Nie občania, tobož nie medium či novinári sa zodpovedajú poslancovi, ale opačne.

SOL neprosí volených zástupcov o vyjadrenia a stanoviská v veciam verejným - my dávame možnosť vyjadriť sa a tam, kde si myslíme, že komunikácia je vhodná a účelná pre transparentnosť, sa o ňu pokúsime. Len pokúsime. Nezáujem voleného zástupcu rešpektujeme, no zároveň vyhodnocujeme a podľa jeho správania sa aj riadime.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
Mladi reporteri
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
Foto Atelier Majko
Označenie inzercie
Reporter24.sk - Slovenský spravodajský portál - internetová televízia
Označenie inzercie
Považie On Line
Označenie inzercie
Transparentná samospráva
Označenie inzercie
BEZPECNE MESTO
Označenie inzercie
Bratislava nahlas
Označenie inzercie
Sered On Line
Označenie inzercie
Ján Budaj
Označenie inzercie
INFOSLOBODA
Označenie inzercie
Bratislava Live
Označenie inzercie
Orava-Kysuce
Označenie inzercie
CYKLOCESTOVANIE
Označenie inzercie
Novohrad a Podpolanie
Označenie inzercie
Policia On Line
Označenie inzercie
Vyhľadávanie
Posledné komentáre
naEXpediciu.sk - cestovetelsky portal
Označenie inzercie

Milos Majko

Create Your Badge
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Kniha Nezna revolucia Mytny
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
Cestovanie 1B
Označenie inzercie
Bottom panel

© majko.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na majko.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Farby laky

Webdesign

BEZPECNE MESTO
Označenie inzercie
Obcan rozhodni
Označenie inzercie
ALBANIA dovolenka 2014
Označenie inzercie