Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Miloš Majko

Označenie inzercie

  Dnes je 9. 11. 2019, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Expedicia Nahorny Karabach
Označenie inzercie
Expedicia 100. vyrocie VOSR Petrohrad
Označenie inzercie
Kazachstan Astana 2017
Označenie inzercie
Jordansko Izrael
Označenie inzercie
Expedicia DONBAS 2016
Označenie inzercie
Expedicia DONBAS 2016
Označenie inzercie
Expedicia Cernobyl 2016
Označenie inzercie
Expedicia  Za polárny kruh 2016
Označenie inzercie
Expedícia Moldavsko - Podnestersko - Ukrajina   2015
Označenie inzercie
Obcan rozhodni -MAJKO
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
Na zamyslenie...
Označenie inzercie
Na zamyslenie...
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Historické fotografie
Sereď
ALBANIA dovolenka 2014
Označenie inzercie
ALBANIA dovolenka 2014
Označenie inzercie
Linky
Videá

Spolupráca občana s políciou má konkrétne výsledky. Pokus občana a SOL sa vydaril

Miloš MajkoDátum29. 05. 2012 13:19:37TémaBezpečné mesto
200

Začalo sa to výzvou publikovanou v novinách  SOL podporenou odmenou občana  Roba Horvátha (pseudonym), ktorý napriek tomu, že do akcie venoval  100 Eur na odmeny, chcel zostať v anonymite.

 

Miloš MajkoDátum23. 01. 2012 00:11:01TémaBezpečné mesto

Dnes sme do redakčnej pošty dostali text s fotografiami od čitateľa, ktorý  do diskusie už dva roky  prispieva pod menom  Robo Horváth. Nie je podstatné kto to je ale to, čo píše. Vychádzajúc z dlhodobejšej komunikácie dedukujeme, že  už ho nebaví pozerať sa na mesto ošumelé, zničené a na fasády  činžiakov posprayované  nezmyslami, ktoré miesta kde žijeme približujú skorej ku ghetu ako k civilizácii.

- - -

Takýchto záberov vidíme v našom meste skutočne veľké množstvo. Je to ničenie majetku  mesta, majetku obyvateľov a celkovo negatívna reklama nášho mesta. Niekto to možno považuje za umenie no ja to skôr prirovnám k určitému pudu. Najviac sa to podobá na vrodený pud psí , ktorí si jeden po druhom preznačkovávajú  svoj revír, čo je prirodzené a neškodné. Ale takéto ničenie majetku už hraničí s debilitou. Je to otrasné a už máme počarbané celé mesto.

Zaujal ma projekt  Bezpečné mesto, ktorý sa snaží  riešiť problémy týkajúce sa každodenného života občanov  napríklad aj po stránke bezpečnosti prostredníctvom spolupráce  a angažovanosti samotných občanov a firiem.

Rozhodol som sa preto  vypísať odmenu  50 eur pre každého, kto napomôže, či už telefonicky, alebo akokoľvek pri zadržaní a dokázaní tohto skutku ničenia majetku mesta. Možno sa dožijeme toho že mesto vyčísli a následne  od vinníka vymôže škodu - náhradu za obnovu  celej steny fasády.

- - -

Pripomíname, že poškodzovanie cudzej veci posprayovaním, je trestným činom nehľadiac na výšku spôsobenej škody.

 

Následne informácie v novinách pokračovali:

Miloš MajkoDátum25. 01. 2012 22:54:27TémaBezpečné mesto |

Najskorej by som pripomenul obsah pošty prijatej od  čitateľa  Roba Horvátha z pred asi troch dní:

"Takýchto záberov  (fotodokumentácia k predošlému článku - pozn. red)  vidíme v našom meste skutočne veľké množstvo. Je to ničenie majetku  mesta, majetku obyvateľov a celkovo negatívna reklama nášho mesta. Niekto to možno považuje za umenie no ja to skôr prirovnám k určitému pudu. Najviac sa to podobá na vrodený pud psí , ktorí si jeden po druhom preznačkovávajú  svoj revír, čo je prirodzené a neškodné. Ale takéto ničenie majetku už hraničí s debilitou. Je to otrasné a už máme počarbané celé mesto.

Zaujal ma projekt  Bezpečné mesto, ktorý sa snaží  riešiť problémy týkajúce sa každodenného života občanov  napríklad aj po stránke bezpečnosti prostredníctvom spolupráce  a angažovanosti samotných občanov a firiem.

Rozhodol som sa preto  vypísať odmenu  50 eur pre každého, kto napomôže, či už telefonicky, alebo akokoľvek pri zadržaní a dokázaní tohto skutku ničenia majetku mesta. Možno sa dožijeme toho že mesto vyčísli a následne  od vinníka vymôže škodu - náhradu za obnovu  celej steny fasády."

- - -

V záujme veci opätovne tvrdím, že vôbec nie je podstatné, kto v skutočnosti  Robo je. Dôležité je to, ako diskutuje, aké má názory a čo je pre zlepšenie situácie v meste ochotný spraviť.

Ako uviedol vo svojom liste, je ochotný dať  50 Eur  odmeny  každému, kto napomôže pri odhalení  sprayerov, ktorí svojimi výtvormi poškodzujú cudzí, najmä mestský a verejnoprospešný majetok. A trvá na  zachovaní anonymity.

Dnes pred desiatou hodinou predpoludním,  mi hneď po príchode do jednej z reštaurácií v meste   servírka odovzdala obálku, ktorú u nej na moje meno niekto nechal.  Musím sa priznať, že jej obsah   ma potešil  a zároveň rozosmial. Okrem prvých  100 Eur na dve odmeny  v obálke bol aj list  s odkazom - sponzor má zmysel pre humor. To som rád.

Nakoľko sa podľa jeho inštrukcií má jednať o ochranu majetku mestského a verejno prospešného, obratom som navštívil primátora mesta    Martina  Tomčányiho a informoval som ho o pripravenej akcii.  Primátor z vrecka vybral dalších   100 Eur a priložil ich na kôpku. Odmena sa teda už teraz rozrástla pre štyri odhalené prípady poškodzovania  majetku sprayovaním.

Po krátkej debate  ako na to, sme peniaze zapečatili  do obálky a odovdal som ich do úschovy na   Mestskú políciu.

Takže ako na to? Ak niekto  má, alebo mať bude poznatky  o  sprayeroch, ktorí svojimi výtvormi poškodzujú cudzí majetok, má možnosť toto bezodkladne nahlásiť na polícii. Prípadne zvoliť inú formu, ktorá povedie k  identifikácii páchateľa. Následne sa môže prihlásiť  a odmenu môže dostať aj prostredníctvom novín.

O tom, že ide o overený spôsob  motivácie občanov starať sa o veci verejné svedčí i fakt, že primátor mesta už jednu takúto odmenu odovzdal pred nedávnom a to  tomu, kto nahlásil poznatky vedúce k odhaleniu páchateľov podpalovania odpadových kontajnerov. Páchatelia boli usvedčení a spôsobenú škodu museli uhradiť.

Sme radi, že občania stále častejšie chápu nevyhnutnosť spolupráce  pri odhaľovaní nám všetkým  škodiacej činnosti jedincov, ktorí sa nevedia správať v súlade so zákonmi krajiny, v ktorej žijú.

A sme radi, že projekt  Bezpečné mesto  začína  verejnosti slúžiť  tak, ako sme  dúfali pri jeho tvorbe.

 

Poznámka na záver - priateľu, ďakujem za  milý odkaz, ale ja alkohol nepijem. :-)

 

A potom ďalej článkami:

http://www.seredonline.sk/clanky/dalsie-vytvory-sprayerov-ktorych-odhalenie-moze-niekomu-priniest-odmenu/

 

No a zatiaľ na záver materiálom:

Miloš MajkoDátum24. 02. 2012 20:31:41TémaBezpečné mesto |

Sereď  |    Iba pred niekoľkými týždňami  sme v uverejnenom článku oznámili  ochotu darcov  niekoľkých 50.- Euroviek  povzbudiť  občanov v upozorňovaní na kriminalitu - vandalstvo a sprayerstvo v meste. Iniciatíva nezostala bez povšimnutia a  "prvá lastovička priletela".  Najkôr  e-mailom zaslané fotografie a textové podklady týkajúce sa konkrétnych sprayerov - tých, ktorí svojimi čmáranicami poškodzujú majetok iných a následne telefonický kontakt. Podklady zaslané elektronickou poštou sme preposlali na  OO PZ v Seredi, odkiaľ sme dostali odpoveď, že sú relevantnými podkladmi k začatiu vyšetrovania trestného činu poškodzovania cudzej veci sprayovaním. 

Slovo sa patrí dodržať a tak sme dnes v popoludňajších hodinách z obálky  uloženej na  MP prevzali  50 Eur a večer sme ich odovzdali mladíkovi, ktorý v e-maili do redakcie  mimo iné napísal:

"Už ma títo ľudia úprimne nasrali,ako všade čarbú a znehodnocujú náš majetok (pamätám si pár rokov dozadu,ako niekto načarbal na kostol anarchiu) a už bolo toho všetkého dosť."

Sme radi, že najmä mladí ľudia si začínajú uvedomovať zodpovednosť najmä za budúcnosť svoju vlastnú. Uvedomujú si, že mesto v ktorom žijú a žiť chcú si formujú z veľkej časti oni samotní. Veríme, že tento prípad nebude posledný a iba ďalšia prax ukáže, ako sa nastavený systém osvedčí.

O výsledkoch vyšetrovania  budeme čitateľov informovať.

Materiály týkajúce sa predmetnej problematiky publikované na  SOL:

http://www.seredonline.sk/clanky/dalsie-vytvory-sprayerov-ktorych-odhalenie-moze-niekomu-priniest-odmenu/

http://www.seredonline.sk/clanky/peniaze-od-sponzora-sa-rozrastli-odmena-caka-na-adresata-viete-kto-sprayovanim-poskodzuje-spolocny-majetok/

http://www.seredonline.sk/clanky/vyberame-z-redakcnej-posty-umenie-pud-alebo-debilita/

 

Takže 24. februára  2012, bola prvá odmena všímavému občanovi odovzdaná.

To bol však iba nejaký odhadom prostriedok dlhej cesty za spravodlivosťou. A k tej, ako sme si u nás už bohužiaľ všimli, býva cesta dlhá a kľukatá.

Dnešná správa z Policajného zvoru  SR:

 

Polícia vypátrala mladíkov, ktorí pomaľovali stenu v amfiteátri

KRPZ Trnava |MM| Poverený policajt obvinil dvoch mladíkov zo Serede vo veku 20 a 18 rokov z prečinu poškodzovania cudzej veci. Obvinení muži, v roku 2009, v priestoroch amfiteátru v Seredi, pomaľovali farbami stenu budovy. Polícia mužov aj na základe informácií občanov vypátrala a obvinila. V prípade dokázania viny im za tento skutok hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok.

- - -

Ešte stále nie je dobojované dokonca. Ale spravodlivosť je na správnej ceste. Zatiaľ. Držme jej palce. Aby aj ten bežný radový občan vedel, že byť čestný a dodržiavať zákon má zmysel. Možno dnes je určitou perličkou. No bude aj zajtra. A o rok, či dva. Preto to celé zmysel má. Občania musia pochopiť, že vláda v krajine, v meste i na dedine je v ich rukách. Teoreticky a aj prakticky. Že aj spravodlivosť je v ich rukách. Keď  niečo v systéme nefunguje, je potrebné tomu pomôcť. Keď nefungujú jeho predstavitelia, treba ich vymeniť. Systém má slúžiť nám všetkým, nie my jemu.  V záujme našich detí.

- - -

V trezore na  MP je odložených ešte  150 Eur, teda na tri odmeny. Ako bude vyzerať mesto nemôžu predsa určovať arogantní jedinci a vandali. Sú ľudia, ktorým na vzhlade mesta záleží. Urobme krok dopredu. Konanie mladíka z februára a následne posledná správa z  KRPZ Trnava - vlastne,  od obvoďákov zo  Serede dokazuje, že sa to dá.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
Mladi reporteri
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
Foto Atelier Majko
Označenie inzercie
Reporter24.sk - Slovenský spravodajský portál - internetová televízia
Označenie inzercie
Považie On Line
Označenie inzercie
Transparentná samospráva
Označenie inzercie
BEZPECNE MESTO
Označenie inzercie
Bratislava nahlas
Označenie inzercie
Sered On Line
Označenie inzercie
Ján Budaj
Označenie inzercie
INFOSLOBODA
Označenie inzercie
Bratislava Live
Označenie inzercie
Orava-Kysuce
Označenie inzercie
CYKLOCESTOVANIE
Označenie inzercie
Novohrad a Podpolanie
Označenie inzercie
Policia On Line
Označenie inzercie
Vyhľadávanie
Posledné komentáre
naEXpediciu.sk - cestovetelsky portal
Označenie inzercie

Milos Majko

Create Your Badge
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Kniha Nezna revolucia Mytny
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
Cestovanie 1B
Označenie inzercie
Bottom panel

© majko.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na majko.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Farby laky

Webdesign

BEZPECNE MESTO
Označenie inzercie
Obcan rozhodni
Označenie inzercie
ALBANIA dovolenka 2014
Označenie inzercie