Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Miloš Majko

Označenie inzercie

  Dnes je 8. 11. 2019, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Expedicia Nahorny Karabach
Označenie inzercie
Expedicia 100. vyrocie VOSR Petrohrad
Označenie inzercie
Kazachstan Astana 2017
Označenie inzercie
Jordansko Izrael
Označenie inzercie
Expedicia DONBAS 2016
Označenie inzercie
Expedicia DONBAS 2016
Označenie inzercie
Expedicia Cernobyl 2016
Označenie inzercie
Expedicia  Za polárny kruh 2016
Označenie inzercie
Expedícia Moldavsko - Podnestersko - Ukrajina   2015
Označenie inzercie
Obcan rozhodni -MAJKO
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
Na zamyslenie...
Označenie inzercie
Na zamyslenie...
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Historické fotografie
Sereď
ALBANIA dovolenka 2014
Označenie inzercie
ALBANIA dovolenka 2014
Označenie inzercie
Linky
Videá

Zakazuje zverejniť vlastné vyjadrenia prednesené na verejnom OZ. V priestoroch súdu atakuje novinára. A kandiduje na sudcu Ústavného súdu. Mgr. Slavomír Trnkócy.

Miloš MajkoDátum15. 09. 2019 23:34:13TémaTak to vidím ja...
200

Čitatelia  SOL sa s menom advokáta   Mgr. Slavomíra Trnkócyho mali možnosť stretnúť už viackrát a to najmä v diskusii pod niektorými článkami. Zopár obyvatelov  obce Šoporňa a občanov sa s ním spoznalo aj bližšie.

Advokát  Mgr.Trnkócy obci Šoporňa a s veľkou pravdepodobnosťou aj súčasnému starostovi  Mgr. Adriánovi Machovi  poskytuje právne služby a právne poradenstvo už niekoľko rokov. Začal v predchádzajúcom volebnom období a dnes obci  vystavuje faktúry v hodnote  cca   1500 Eur mesačne. Pýtate sa na čo obec  Šoporňa z daní občanov platí mesačne  tak vysoké sumy právnikovi? Vaša otázka je správna a oprávnená.

Pýtali sme sa aj my. V súlade s platnou legislatívou sme požiadali obec o zverejnenie  zmluvy na základe ktorej sú právne služby obci poskytované  a rozpisu, na ktoré právne spory aké služby a v akej cene boli poskytnuté. Žiaľ, požadované informácie nám v požadovanom rozsahu  zverejnené neboli.

Zato niekoľko volených funkcionárov obce  (ale aj ostatných obcí) neváhalo počas pôsobenia advokáta  Trnkócyho v obci vydavateľovi média zaslať list s prakticky identickým obsahom líšiaci sa viac menej iba v odosielateľovi, v ktorom sa médium snažili umlčať  a vyhrážaním sa podaním na  Úrad na ochranu osobných údajov znemožniť  informovanie verejnosti o veciach verejných v obciach. Neuspeli. No archivácia  korešpondencie prijatej v predmetnej veci evidentne kopírovaná z jedného vzoru   zabrala dva šanóny, nakoľko je hrubá viac ako 15 cm. Komu a prečo tak veľmi  záleží na tom, aby verejnosť nebola informovaná o dianí v obciach? A kto stojí za predmetnou korešpondenciou  a teda snahou umlčať médium odborne?

Advokát   Trnkócy  sa rád ukazuje aj pred občanmi a to napríklad na rokovaní Obecného zastupiteľstva v Šoporni. Priložený videozáznam dokumentuje jeho  verejný nesúhlas s filmovaním a publikovaním  jeho prejavu na rokovaní OZ, ktoré je však zo zákona verejným. Jeho odbornosť v tejto veci je teda minimálne diskutabilná  a o morálnom kredite si dovolíme pochybovať. Prečo? Advokát   Trnkócy   bez problémov  vyfaktúroval  desiatky tisíc Eur obci za právne služby, na verejnom rokovaní OZ si sadne medzi poslancov a vedľa starostu obce a nemá problém domáhať  sa nezverejnenia  záznamu z rokovania OZ. Dokonca nemá problém s de facto vyhrážaním sa  právnymi konzekvenciami po zverejnení záznamu.

Ak zákon nerešpektuje prítomná osoba na  verejnom rokovaní  OZ (a je jedno aký zákon a  či to je občan, poslanec, advokát, minister vlády či prezident), má zakročiť vedúci  rokovania, teda primátor či starosta. Posledným odborným orgánom obce je hlavný kontrolór. Práve on má dohliadať na zákonnosť v obci a pri výkone vecí verejných. V Šoporni sa tak ale nestalo. Trnkócyho  na fakt, že sa neoprávnene dožaduje  konania  v zákone nemajúceho oporu  neupozornil ani starosta  Adrián Macho a ani hlavná kontrolórka  Milena Verešová. Prečo nekonali tam, kde konať mali?

S advokátom   Mgr. Slavomírom Trnkócym má osobné skúsenosti aj SOL.

Na jednom z pojednávaní na Okresnom súde v Galante vedenom v trestnej veci  obžalovaného starostu obce  Mgr. A.Macha, bol redaktor média  pri kladení otázok  obžalovanému a súdenému  starostovi Machovi  vo verejných priestoroch  súdu advokátom fyzicky atakovaný. Advokát  Trnkócy  aktívne vlastným telom bránil redaktorovi média vo vykonávaní práce vo verejnom záujme ,  rukou redaktorovi chytil objektív kamery   a bolo mu zabránené nielen filmovanie, ale aj kladenie otázok obžalovanému verejnému činiteľovi  Machovi.

Na mieste je teda otázka – správa sa a koná advokát Trnkócy v súlade s etikou a zákonom?  Je jeho konanie v súlade  s pravidlami  platnými pre výkon advokátskej praxe a neznižuje jeho vystupovanie na verejnosti  úroveň  samotného advokátskeho  stavu?

Na ďalšom pojednávaní sa dokonca dožadoval zákazu filmovania vo verejných priestoroch súdu. Až člen justičnej stráže ho musel usmerniť a jeho nezákonné  požiadavky uviesť na správnu mieru.

– – –

Svoje skúsenosti s advokátom Trnkócym a transparentnosťou obce má aj exposlanec  OZ Ing. Jozef Nahácky, PhD.

Niekoľko viet z jeho vyjadrenia pre  SOL:

Redakcia: Prešiel výber advokáta pre obec výberovým konaním? Kde je možné nájsť zmluvu definujúcu rozsah poskytovaných služieb obci?

Ing. Jozef Nahácky, PhD. : Výber advokáta pre obec neprešiel  výberovým konaním, zmluva medzi obcou a advokátom Trnkócym neexistuje. Takto to funguje uz 4,5 roka. 

Redakcia: Na jednom z rokovaní OZ sa advokát Trnkócy ostro ohradil proti záznamu jeho tváre a vystúpenia na kameru. Dokonca slovne atakoval aj Vás, vtedy poslanca OZ. Aký je Váš názor na jeho vystupovanie?

Ing. Jozef Nahácky, PhD. :  Neviem, či celé vystupovanie pána Trnkócyho na zastupiteľstve, bolo výsledkom jeho odborných znalostí, prejavom charakteru, alebo ich mixom. Také vystupovanie, ako predviedol pán Trnkócy je neprípustné, veď tak sa asi nesprával ani Mečiar v časoch najväčšej slávy.

V každom prípade som presvedčený, že sudcom Ústavného súdu sa stať nemôže, pretože Ústavný súd musí byť záruka odbornosti a spravodlivosti.

Redakcia: Poskytoval poradenstvo advokát Trnkócy aj poslancom OZ?

Ing. Jozef Nahácky, PhD. :  Keď poslanci OZ potrebovali niečo vysvetliť, bol pozvaný na zastupiteľstvo, prisiel a odpovedal na otázky.

Redakcia: Máte skúsenosti s transparentnosťou obce a konaním advokáta Trnkócyho počas Vami vykonávaného mandátu  poslanca a dnes?

Ing. Jozef Nahácky, PhD. :  Podľa vyjadrenia pána Trnkócyho, poslanec OZ, NEMÁ právo vidiet faktúry obce, cenové ponuky vo verejných obstarávaniach, či iné, podľa môjho názoru, podstatné podklady k verejnému  obstarávaniu. Jedná sa hlavne o zákazky s nízkou hodnotou. Tiež pán Trnkócy na zastupiteľstve napr. tvrdil, že poslanec OZ, nemôže svojvoľne vykonať poslaneckú kontrolu v obci, kde je poslancom. Za obec rieši infozákon, ten absolútne ignoruje. Obec na infozákon vôbec neodpovedá, resp. občania dostávajú odpovede, že nimi požadované informácie obec nesprístupní. 

Redakcia: Podľa zverejnených informácií advokát Trnkócy kandiduje na post  sudcu Ústavného súdu. Ako hodnotíte tieto jeho ambície?

Ing. Jozef Nahácky, PhD. :  Predpoklady byť dobrým sudcom sú z 10% odbornosť a z 90% charakter. Z videozáznamu, ktorý som vyhotovil na zastupiteľstve, si môze spraviť úsudok každý sám. Podľa mňa je až hanbou, že máme takéhoto kandidáta na sudcu Ústavného súdu. 

– – –

Na základe zverejnených informácií  sú ambície  Advokáta  Mgr. Slavomíra Trnkócyho vyššie, ako advokácia.

Advokát Trnkócy sa uchádza o post sudcu  Ústavného súdu.  Materiály  sú verejné a je možné ich nájsť  na viacerých oficiálnych webových  stránkach štátnych orgánov.

Prikladáme ich aj v prílohe.

Ústavný súd Slovenskej republiky je  snáď poslednou garanciou zákonnosti v štáte. Sudcovia  ÚS  musia byť skutočnými odborníkmi a o ich morálnej bezúhonnosti nesmie byť  najmenších pochýb.

Pýtame sa preto verejne – na základe uverejnených informácií  je práve  Mgr. Slavomír Trnkócy  odborne a morálne tým najlepším kandidátom na  sudcu  Ústavného súdu?


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
Mladi reporteri
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
Foto Atelier Majko
Označenie inzercie
Reporter24.sk - Slovenský spravodajský portál - internetová televízia
Označenie inzercie
Považie On Line
Označenie inzercie
Transparentná samospráva
Označenie inzercie
BEZPECNE MESTO
Označenie inzercie
Bratislava nahlas
Označenie inzercie
Sered On Line
Označenie inzercie
Ján Budaj
Označenie inzercie
INFOSLOBODA
Označenie inzercie
Bratislava Live
Označenie inzercie
Orava-Kysuce
Označenie inzercie
CYKLOCESTOVANIE
Označenie inzercie
Novohrad a Podpolanie
Označenie inzercie
Policia On Line
Označenie inzercie
Vyhľadávanie
Posledné komentáre
naEXpediciu.sk - cestovetelsky portal
Označenie inzercie

Milos Majko

Create Your Badge
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Kniha Nezna revolucia Mytny
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
Cestovanie 1B
Označenie inzercie
Bottom panel

© majko.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na majko.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Farby laky

Webdesign

BEZPECNE MESTO
Označenie inzercie
Obcan rozhodni
Označenie inzercie
ALBANIA dovolenka 2014
Označenie inzercie