Skvelý rybár a kulinár
Konečne je po volebnom "cirkuse" a snáď sa môžme aj na týchto stránkach venovať niečomu príjemnejšiemu. Podelím sa s Vami o príjemný zážitok, kedy sa spojili rybársky a kulinársky kumšt a kde som obdivoval človeka, ktorému tento kumšt prirástol k srdcu.
V nedeľu 9. novembra bol nádherný slnečný deň, kochal som sa na ramene v Hornom Čepeni prírode, prijal som pozvanie od rybárskeho zálesáka Peťa Hojera na kávičku a popri tom som si pripravoval udice na jesennú kaprárinu a prívlačovku s novými woblermi na dravcov.
Netrpezlivo som hľadel na hodinky, pretože o 10.00 hod. som mal stretnutie s rybárskym matadorom, dlhoročným priateľom prírody a Váhu, človekom, ktorý svoj voľný čas venuje záhradke a hlavne rybárčine.
Ján Píši, to bol ten mládenec dôchodca, s ktorým som mal na jeho záhradke v Čepeni pod hrádzou rande, kúzelník, ktorý čaruje rybám a tie mu skáču na háčik. Oddaný kaprár, ktorého nájdete na rybách - ak mu to zdravie dovoľuje - denne a za každého počasia. Svoje návnady vyrába priamo s manželkou v kuchyni, používa ingrediencie len také, aké má gazdiná k dispozícii vo svojom kuchyňskom kráľovstve. Padacie brčká a krátke hody na zakŕmené miesto, to sú taje tohto nevšedného človeka, zanieteného milovníka rybolovu a všetkého čo sa okolo rybače točí.
Koketoval som s kúpou údiarne pre rybárov a tak sa aj stalo. Čo však s ňou ? - o údení rýb som nemal ani šajnu, v mrazničke mám ešte nejaké letné zásoby a tie som chcel vyúdiť. Napadlo ma, že raz som dostal od ďalšieho rybárskeho matadora Vlada Áča balíček v alobale s údenými potkovičkami kaprov a keď som sa ho spýtal na pôvodcu tejto dobroty, tak mi spomenul nášho priateľa Janka, s ktorým sa poznáme už roky od vody, zoznámili sme sa cez nášho spoločného rybárskeho kamaráta, bohužiaľ dnes už nebohého učiteľa Džidžiho Paštéku. Zavítal som k nim do bytu na krátku návštevu a dohodli sme sa na nedeľňajšom stretnutí, kde som mal dostať inštrukcie o údení kaprov.
Prišiel som trošku neskoršie, jeho údiareň už pracovala na plné obrátky a tak som načúval radám, ako mám ryby pácovať, uskladniť a údiť. Neoddeliteľnou súčasťou tohto projektu bola aj Jankova manželka Evka, ktorá mi oduševnele vysvetlila princíp a zloženie pácu (rôsol), všetky ingrediencie však musím ponechať v tajnosti, to je totiž patent Made in Píši.
Akonáhle sa otvorilo veko údiarne, gúľal som očami a preglgoval, uvidel som kúsky ohromnej dobroty, skvelých kulinárskych výrobkov, pred sebou som mal filety údeného kapra.
Už sa nesmierne teším na moju novučkú údiareň, na bukové piliny, na porcovanie kapra a amura, na pácovanie, údenie a konzumáciu. A s Jankom Píšim si dám určite štamprlík slivovičky.
Fotogaléria k článku:
Komentáre k článku:
UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.